luni, 1 iunie 2015

Istoria PC-ului. Primele calculatoare din lume sunt expuse la Muzeul de Istorie

Primele calculatoare personale au fost fabricate înainte de 1900, pe vremea Imperiului Ţarist. Cel de-Al Doilea Război Mondial a dezvoltat industria IT. Atunci au apărut primele calculatoare care decriptau mesajele secrete ale nemţilor. Evoluţia fascinantă a calculatoarelor, de la primele maşini de calcul la computerele moderne de astăzi, o puteţi descoperi la Muzeul Naţional de Istorie .
Cel mai vechi calculator personal expus la Muzeul Naţional de Istorie este unul mecanic, seamănă cu o maşină de scris, are 5 kg şi a fost fabricat între 1943-1944, în Suedia. Dar primele modele au fost fabricate în 1890, în Imperiul Ţarist.
Primele calculatoare electronice s-au produs însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În România, producţia primelor calculatoare începe în anii 50.
Primele calculatoare au fost folosite în ţara noastră pentru aplicaţii industriale sau transmisiuni ale armatei. Dar vânzarile de computere au început în lume abia după 1977.
Şi noi ne lăudam în anii 80 cu calculatoarele Made in Romania. Cele cu cartele perforate care puteau fi folosite în universităţi, în cercetare şi chiar pentru aplicaţii industriale. Ele erau însă depăşite tehnic de cele americane sau din Europa occidentală.
Producţia calculatoarelor româneşti s-a încheiat la jumătatea anilor 90, asta deşi ultimii 40 de ani au fost marcaţi de explozia industriei IT la nivel mondial.
Expoziţia are şi câteva Mac-uri de ultimă generaţie, pe care muzeografii le-au văzut până acum doar în fotografii. Până şi calculatoarele pe care lucrează ei pot fi considerate deja piese de muzeu.













- See more at: http://stiri.tvr.ro/istoria-pc-ului-primele-calculatoare-din-lume-sunt-expuse-la-muzeul-de-istorie_59637.html#sthash.RvJCKfqC.dpuf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu