vineri, 20 martie 2015

Efectele controversate ale jocurilor. Jocurile video ne fac mai buni sau mai agresivi?

CE SUNT JOCURILE VIDEO ? 


Jocurile video sunt un fenomen cultural relativ nou. Un joc video este un joc electronic în care se interacționează cu o interfață grafică pentru a genera răspuns vizual pe un ecran. Jocurile video în general au un sistem de recompensare a utilizatorului, de obicei se ține scorul, acest sistem depinzând de îndeplinirea unor anumite obiective în joc.                                                                        

  Există cercetări care prezintă jocurile într-o lumină pozitivă , chiar şi când e vorba de copii. Anumite tipuri de jocuri video te pot ajuta sa-ti antrenezi creierul să devină mai agil , iţi pot  îmbunătăţi gândirea strategică şi pot îmbunătăţi şi capacitatea dumneavoastră de a lua decizia corectă intr-o situaţie şi de a face acest lucru mai repede.

Însă jocurile au şi efecte mai puţin benefice. De exemplu jocurile video violente pot creşte agresivitatea şi atunci când un jucător continuă să se gândească la joc, potenţialul de agresivitate poate dura pana la 24 ore.

Fie că ne jucăm pe calculator, televizor, Wii, tabletă sau telefon, trebuie să avem in vedere că există anumite efecte fizice şi psihologie ale jocurilor. Dar acestea pot depinde de timpul pe care il alocăm şi de tipul de joc ales . 
Nu trebuie să le interzicem copiilor jocurile video pentru că au şi efecte benefice asupra creierului şi a gândirii acestora, însă trebuie să ţinem cont de orele petrecute în faţa acestor jocuri. În toate trebuie să avem o limită . 
 http://medlive.hotnews.ro/efectele-controversate-ale-jocurilor-jocurile-video-ne-fac-mai-buni-sau-mai-agresivi.html

marți, 3 martie 2015

Avantajele calculatorului folosit ca instrument de invatare



Iata principalele avantaje ale calculatorului folosit ca instrument eficient de invatare:
1. Calculatorul asigura invatarea prin joc. Multe produse educationale transforma invatarea intr-o activitate distractiva. Deoarece copiii invata cel mai usor atunci cand se joaca si deoarece copiilor le place sa se joace pe computer, invatarea pe calculator poate fi solutia ideala. Copilul invata lucruri noi fara sa depuna un efort special si fara sa se plictiseasca sau sa fie distras cu usurinta.

2. Calculatorul faciliteaza intelegerea notiunilor noi, de care copilul se apropie mai greu.
 Ele sunt mai usor intelese prin intermediul computerului intrucat acesta ofera suport vizual si auditiv si face posibila interactivitatea. In plus, copilul nu mai este nevoit doar sa asculte informatiile pe care i le ofera cineva, ci le descopera el insusi si are posibilitatea de a vedea “ce se intampla daca...”.

3. Calculatorul folosit in invatare ajuta la consolidarea informatiilor.Informatia teoretica nu este suficienta pentru invatare, iar copilul are nevoie de situatii in care sa aplice cunostintele pe care le-a invatat. De aceea, cele mai multe jocuri educationale contin o serie larga de exercitii prin care copilul isi fixeaza cunostintele.

4. Un alt avantaj pe care il ofera invatarea prin intermediul calculatorului il reprezinta posibilitatea testarii nivelului de cunostinte 
la care a ajuns copilul. Rezultatele la test sunt furnizate in cateva secunde, de obicei insotite de recomandari privind felul in care copilul isi poate imbunatati performanta. Astfel, calculatorul te ajuta sa verifici daca cel mic a inteles cu adevarat notiunile noi.

5. Calculatorul face posibile modelarea si simularea fenomenelor care nu pot fi observate in realitate. 
Copilul tau nu intelege cum au loc reactiile chimice sau nu isi poate imagina cu usurinta cum se produce o eruptie vulcanica? Computerul poate compensa cu succes dotarea insuficienta a laboratoarelor din scoli si poate usura intelegerea proceselor sau fenomenelor care nu sunt evidente. In plus, copilul poate reface oricand si de oricate ori doreste experimentele de laborator, poate vizualiza animatiile multimedia si poate simula diferitele fenomene naturale.

6. Calculatorul faciliteaza rezolvarea de probleme. Prin intermediul testelor cu feedback, care atunci cand copilul greseste, ii ofera indicii de rezolvare (atat indicii teoretice, cat si sub forma unor probleme asemanatoare). In felul acesta, pas cu pas, copilul este ajutat sa inteleaga si sa invete cum se rezolva diferitele tipuri de probleme. 
Cred ca folosirea calculatorului in procesul de invatare este un lucru bun pentru ca ofera o multitudine de oportunitati si iti deschide orizonturi spre lucruri pe care nu le intalnesti oriunde.Informatiile le gasesti mult mai rapid decat daca le-ai cauta in carti , imagini , proiecte si alte surse de care ne putem ghida in procesul intructiv-educativ . 
http://www.suntparinte.ro/care-sunt-avantajele-folosirii-calculatorului-de-care-dintre-ele-se-bucura-copilul-tau